Noći uz Andersena 2019.

U tuzlanskoj biblioteci „Derviš Sušić“ Noć uz Andersena ove je godine proslavilo dvadeset mališana iz Tuzle. Program je počeo u petak, 29.3.2019. godine u 19.00 sati i trajao sve do subotnjeg jutra. Program je osmislila i vodila književnica Jagoda Iličić.

Međunarodni dan knjige za djecu u svijetu se već devetnaest godina obilježava tako što djeca noć provedu u bibliotekama. Program je posvećen rođendanu slavnog bajkopisca Hansa Kristijana Andesena. U tuzlanskoj biblioteci „Derviš Sušić“ sve je spremno za još jednu nezaboravnu noć. Knjigoljupci i teta Knjigolina po četvrti će put obilježiti ovaj datum noćenjem među policama s knjigama uz zanimljive sadržaje posvećene poticanju čitateljskih vještina od najranije dobi. Mališani će iz našeg grada poslati razglednice prijateljima u Daruvaru, čijem su se pozivu i odazvali prije četiri godine.

U goste su pozvani prvi ljude gradske uprave, poznati književnici za djecu, direktor Turističke zajednice grada Tuzle. Program će svečano otvoriti mališani iz Dječijeg hora Slavuj. U programu su planirane plesne i književne radionice, druženja s književnicima Tanjom Andrejevič i Mirsadom Bećirbašićem, rođendanska zabava. Planirane su i dvije književne premijere nedavno objavljenih knjiga za djecu „Klackalice za nas, cvjetove i ptice“ Mirsada Bećirbašića i „I životinje maštaju, zar ne?“ Fahrudina Kučuka.

Ovogodišnji partner manifestacije je Međunarodni interaktivni centar iz Tuzle.

X